Buletin informativ

BULETIN INFORMATIV din data de 05.10.2022

În ziua de 04 octombrie a.c., polițiștii locali au patrulat pe raza municipiului Iași și au întreprins activități în domeniile:

– asigurarea ordinii și siguranței publice;

– fluidizarea traficului rutier și pietonal;

– disciplina în construcții;

– protecția mediului;

– pază și control acces în clădiri de utilitate publică.

Pe lângă activitățile specifice întreprinse de polițiștii locali, aceștia au intervenit la un număr de 33 solicitări telefonice primite de la cetățenii municipiului, autorități publice locale sau centrale sau persoane juridice care își desfășoară activitatea în municipiu.

În urma verificărilor efectuate în teren pentru stabilirea situației de fapt a celor semnalate la Dispeceratul Poliției Locale Iași, dar și din oficiu, polițiștii locali au legitimat 139 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 70 procese-verbale, sancțiunile fiind aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 20.280 lei.

Astfel:

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 12 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), iar faptele constatate și sancționate contravențional de către polițiștii locali au fost: pentru consum de alcool, apelare la mila trecătorilor, adresare de injurii și expresii jignitoare la adresa cetățenilor sau organelor de ordine publică ș.a.. Dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat care a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor. Sancțiunea contravențională a fost aplicată conform Legii nr. 61/1991, cuantumul amenzii: 100 lei;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale unui bărbat care a fost depistat pe în stația C.T.P. Rond Dacia în timp ce consuma băuturi alcoolice. Sancțiunea contravențională a fost aplicată conform Legii nr. 61/1991, cuantumul amenzii: 100 lei.

 

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor  rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 27 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R) printre faptele sancționate contravențional se numără:

  • 7 faptă ce a vizat accesul interzis;
  • 4 fapte privind staționarea interzisă;
  • 16 fapte privind oprirea interzisă.

Acțiunile polițiștilor locali – cu atribuții pe linie rutieră – au vizat autovehiculele oprite/staționate în intersecții, pe trecerile de pietoni și pe trotuare.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 23 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași. Polițiștilor locali au aplicat sancțiuni contravenționale pentru fapte de comerț ambulant neautorizat, extinderea spațiului închiriat/autorizat pentru activitate, consum de băuturi alcoolice în parcuri  ș.a.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 8 procese-verbale de constatare a contravenției.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au verificat situația de fapt în cazul a 7 sesizări de  la cetățeni, au verificat 9 autorizații de construire și au înmânat 7 notificări pentru verificarea legalității construcțiilor.

 Astfel:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au aplicat măsurile legale unei persoane, conform Legii nr. 183/2013, întrucât a afișat pe fațada unei clădiri din municipiul Iași două panouri publicitare și un mesh, fără a deține aviz de publicitate eliberat de Primăria Municipiului Iași.

 

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai eficientă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047, disponibile 24/24 ore.

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 03.11.2020

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 22.09.2021

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 03.06.2020

PC DATA PC DATA
Sari la conținut