Buletin informativ

Buletin informativ din data de 11.04.2022

În perioada 08.04.2022-10.04.2022, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

În perioada 01 martie – 14 aprilie a.c., în municipiul Iași se desfășoară Campania Curățenia de Primăvară 2022.

Poliția Locală Iași sprijină această activitate întreprinsă de S.C. Salubris S.A. Iași:

–          cu activități de tip informativ, respectiv aplicarea de fly-ere informaționale pe parbrizele autovehiculelor staționate sau la scările imobilelor din zonele salubrizate;

–          cu activități de sprijinire pentru eliberarea zonelor (prin mutarea autovehiculelor care îngreunează activitatea de salubrizare);

–          cu activități de aplicare a măsurilor legale în cazul celor care nu pun în aplicare atenționările din fly-erele informaționale.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 65 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 297 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 121 procese-verbale și au depistat două fapte de natură penală. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 21.685 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 35 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unei femei, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 700 lei, întrucât a fost depistată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce adresa injurii și expresii jignitoare angajaților unei societăți comerciale, iar la solicitarea îndreptățită a polițiștilor locali de a se legitima, a refuzat, fiind necesară conducerea la sediul Poliției Locale și sancționarea acesteia;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 300 lei, întrucât a fost depistat în stația C.T.P. Bicaz în timp ce consuma băuturi alcoolice;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale față de o femeie, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 200 lei, întrucât a fost depistată în fașa Bisericii Banu în timp ce apela la mila trecătorilor;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 250 lei, întrucât a tulburat liniștea locatarilor unui bloc prin strigăte și larmă;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 1.000 lei, întrucât a tulburat liniștea locatarilor prin efectuarea de derapaje controlate în zona Rond Agronomie.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 40 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 435 lei și 2 puncte penalizare, întrucât a condus pe un sector de drum cu accesul interzis pentru autovehiculul pe care îl conducea.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat  40 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Poliție Locală Călare au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform H.C.L. Iași nr. 338/2006, stabilind o sancțiune în valoare de 150 lei, întrucât a fost depistat în parcul de joacă pentru copii amenajat pe str. Roman Vodă, depășind limita de vârstă admisă.

          La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 6 procese-verbale de constatare a contravenției.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 03.03.2022

PC DATA PC DATA

11.08.2023 – Buletin informativ

Conducere

Buletin informativ din data de 27.05.2021

PC DATA PC DATA
Sari la conținut