Buletin informativ

Buletin informativ din data de 13.04.2022

În ultimele 24 ore, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

În perioada 01 martie – 14 aprilie a.c., în municipiul Iași se desfășoară Campania Curățenia de Primăvară 2022.

Poliția Locală Iași sprijină această activitate întreprinsă de S.C. Salubris S.A. Iași:

–          cu activități de tip informativ, respectiv aplicarea de fly-ere informaționale pe parbrizele autovehiculelor staționate sau la scările imobilelor din zonele salubrizate;

–          cu activități de sprijinire pentru eliberarea zonelor (prin mutarea autovehiculelor care îngreunează activitatea de salubrizare);

–          cu activități de aplicare a măsurilor legale în cazul celor care nu pun în aplicare atenționările din fly-erele informaționale.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 65 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 186 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 113 procese-verbale și au depistat două fapte de natură penală. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 29.345 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 21 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unei femei, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 200 lei, întrucât a fost depistată în timp ce tulbura ordinea și liniștea locatarilor unui bloc, prin strigăte și larmă;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Poliție Locală Călare au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 300 lei, întrucât a fost depistat pe str. Străp. Silvestru în timp ce consuma băuturi alcoolice;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unei femei, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 300 lei, întrucât a proferat injurii și expresii jignitoare la adresa patrulei de polițiști locali.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 54 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R).

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat  31 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o sancțiune în valoare de 500 lei, întrucât a fost depistat în Piața Nicolina în timp ce comercializa pomi ornamentali și fructiferi, fără a avea la locul desfășurării activității documentele legale de proveniență a mărfii în copie sau original.

          La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 7 proces-verbal de constatare a contravenției, în acest sens exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform Legii nr. 448/2006, stabilind o sancțiune în valoare de 2.000 lei, întrucât a ocupat fără drept un loc destinat persoanelor cu dizabilități, semnalizat și marcat corespunzător;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au aplicat măsurile legale față de administratorul unei societăți, conform Legii nr. 50/1991, stabilind o amendă în valoare de 10.000 lei, întrucât a executat lucrări de construire, (a supraetajat imobilul existent cu un nivel peste mansarda autorizată), fără autorizație de construire. S-a dispus sistarea lucrărilor de construire și intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire (dacă condițiile urbanistice permit), în caz contrar dezafectarea lucrărilor efectuate.

 

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 11 aprilie 2023

Conducere

06 septembrie 2023 – Buletin informativ

Conducere

17 iunie 2024 – BULETIN INFORMATIV

Conducere
Sari la conținut