Buletin informativ

BULETIN INFORMATIV din data de 13.09.2022

În ziua 12 septembrie a.c., polițiștii locali au patrulat pe raza municipiului Iași și au întreprins activități în domeniile:

– asigurarea ordinii și siguranței publice;

– fluidizarea traficului rutier și pietonal;

– disciplina în construcții;

– protecția mediului;

– pază și control acces în clădiri de utilitate publică.

Pe lângă activitățile specifice întreprinse de polițiștii locali, aceștia au intervenit la un număr de 36 solicitări telefonice primite de la cetățenii municipiului, autorități publice locale sau centrale sau persoane juridice care își desfășoară activitatea în municipiu.

În urma verificărilor efectuate în teren pentru stabilirea situației de fapt a celor semnalate la Dispeceratul Poliției Locale Iași, dar și din oficiu, polițiștii locali au legitimat 166 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 92 procese-verbale, sancțiunile fiind aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 19.235 lei.

Astfel:

O faptă de natură penală:

  • Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții în timp ce patrulau pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt pentru asigurarea ordinii și liniștii publice s-au autosesizat despre faptul că un tânăr fugea pe bulevard, iar la strigătele adresate de cetățeni, acesta a abandonat 3 recipiente cu parfum sustrase dintr-un magazin. După interceptarea tânărului, acesta a fost condus la Secția 3 Poliție – Poliția Municipiului Iași pentru continuarea cercetărilor.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 16 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), iar faptele constatate și sancționate contravențional de către polițiștii locali au fost: pentru consum de alcool, apelare la mila trecătorilor, adresare de injurii și expresii jignitoare la adresa cetățenilor sau organelor de ordine publică ș.a.. Dintre care exemplificăm:

  • Polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unei femei care a fost depistată în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în timp ce apela la mila trecătorilor. Sancțiunea contravențională a fost aplicată conform Legii nr. 61/1991, cuantumul amenzii: 500 lei.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor  rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 52 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R) printre faptele sancționate contravențional se numără:

  • 18 fapte ce au vizat accesul interzis;
  • 15 fapte privind staționarea interzisă;
  • 38 fapte privind oprirea interzisă.

Pentru efectuarea de lucrări tehnico-edilitare, au fost relocate un număr de 3 autoturisme.

Acțiunile polițiștilor locali – cu atribuții pe linie rutieră – au vizat autovehiculele oprite/staționate în intersecții, pe trecerile de pietoni și pe trotuare.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 17 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași. Polițiștilor locali au aplicat sancțiuni contravenționale pentru fapte de comerț ambulant neautorizat, extinderea spațiului închiriat/autorizat pentru activitate, consum de băuturi alcoolice în parcuri  ș.a.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 7 procese-verbale de constatare a contravenției.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au verificat situația de fapt în cazul a 9 sesizări de  la cetățeni, au verificat 8 autorizații de construire și s-au înmânat un număr de 6 notificări.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai eficientă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047, disponibile 24/24 ore.

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 31.05.2021

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 30.03.2021

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 23.03.2021

PC DATA PC DATA
Sari la conținut