Buletin informativ

Buletin informativ din data de 15.03.2022

În data de 14 martie a.c., polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

În perioada 01 martie – 14 aprilie a.c., în municipiul Iași se desfășoară Campania Curățenia de Primăvară 2022.

Poliția Locală Iași sprijină această activitate întreprinsă de S.C. Salubris S.A. Iași:

–          cu activități de tip informativ, respectiv aplicarea de fly-ere informaționale pe parbrizele autovehiculelor staționate sau la scările imobilelor din zonele salubrizate;

–          cu activități de sprijinire pentru eliberarea zonelor (prin mutarea autovehiculelor care îngreunează activitatea de salubrizare);

–          cu activități de aplicare a măsurilor legale în cazul celor care nu pun în aplicare atenționările din fly-erele informaționale.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 28 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 116 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 50 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 12.835 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 10 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat pe șos. Națională în timp ce apela la mila conducătorilor auto în mod repetat;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 500 lei, întrucât a pătruns în scara unui bloc din zona Piața Unirii, unde consuma băuturi alcoolice cu o altă persoană și a tulburat liniștea locatarilor imobilului prin zgomote și larmă;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat în Piața Nicolina în timp ce adresa injurii și expresii jignitoare trecătorilor, acesta se afla în stare avansat de ebrietate;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind drept sancțiune avertismentul scris, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea sumei rezultate din activitatea de cerșetorie, întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila publicului în mod repetat.

 Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 22 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale față de un conducător auto care a staționat neregulamentar pe str. Cuza-Vodă în dreptul indicatorului cu semnificația Oprirea interzisă. Sancțiunea a fost aplicată conform O.U.G. nr. 195/2002 (R). Cuantumul amenzii: 725 lei și 3 puncte penalizare.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 16 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 au aplicat măsurile legale față de conducătorul unui autovehicul, conform H.C.L. Iași nr. 552/2018, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, întrucât a blocat calea de acces spre platforma de colectare a deșeurilor menajere amplasată pe str. Ion Creangă.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 2 procese-verbale de constatare a contravenției.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

Informatii de interes

BULETIN INFORMATIV DIN 25.02.2020

PC DATA PC DATA

BULETIN INFORMATIV DIN 10.03.2020

PC DATA PC DATA

BULETIN INFORMATIV DIN 03.10.2019

PC DATA PC DATA
Sari la conținut