Buletin informativ

Buletin informativ din data de 02.02.2022

În ziua de 01.02.2022, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 85 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 182 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 96 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 42.205 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 17 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, unui bărbat care apela la mila publicului în fața cofetăriei Pelerinul.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 27 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002, aplicând o amendă în valoare de 290 lei și 2 puncte penalizare, întrucât a oprit neregulamentar autovehiculul în zona de acțiune a indicatorului „Oprirea interzisă”.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 42 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, unui bărbat care plimba doi câini de talie mare fără botniță și lesă, fiind un pericol pentru cetățeni. Cuantumul amenzii este în valoare de 500 lei;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 și Serviciului 5 au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr.552/2018, la doi conducători auto care au blocat calea de acces ale autospecialelor de colectare deșeuri către punctele gospodărești. Cuantumul amenzilor: 200 lei/conducător auto;
  • polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au aplicat măsurile legale administratorului unui șantier, conform H.C.L. Iași nr. 321/2017, întrucât a permis ieșirea autocamioanelor cu roțile murdare din șantierul situat pe str. Vasile Lupu. Cuantumul amenzii este în valoare de 2.500 lei.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit un număr de 6 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 50/1991, administratorului unei societăți care executa lucrări de construire prin nerespectarea autorizație de construire deținută privind fațadele clădirii autorizație, forma și dimensiunile spațiilor tehnice de pe terasa amplasată la etajul 8, compartimentări interioare, precum și suprafața construită. Totodată s-a dispus intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire, dacă condițiile urbanistice permit, în caz contrar aducerea imobilului la starea autorizată inițial, până la expirarea termenului de valabilitate al autorizației de construire. Cuantumul amenzii este în valoare de 15.000 lei.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 14.02.2022

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 14.09.2021

PC DATA PC DATA

Analiza activităților desfășurate de Poliția Locală Iași în perioada 07-12. octombrie 2023

Conducere
Sari la conținut