Buletin informativ

Buletin informativ din data de 06.05.2022

În ultimele 48 ore, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 80 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 367 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 194 procese-verbale și au depistat două fapte de natură penală. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 62.010 lei.

 

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 45 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 500 lei, întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 6 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 200 lei, întrucât a fost depistat pe Esplanada Nicolina în timp ce profera injurii și expresii jignitoare la adresa trecătorilor;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat în Parcul Teatrului Național Vasile Alecsandri în timp ce consuma băuturi alcoolice.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 64 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm.

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unei conducătoare auto, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 580 lei și 3 puncte penalizare, întrucât a staționat neregulamentar cu autovehiculul în zona de acțiune a indicatorului „Oprirea interzisă”..

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat  74 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale unei tinere, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 900 lei, întrucât a fost pătruns și staționat pe spațiul verde aferent str. Mușatini.

          La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 11 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au aplicat măsurile legale față o persoană, conform Legii nr. 50/1991, stabilind o amendă în valoare de 10.000 lei, întrucât a executat lucrări de construire (desființat terasa acoperită din schelet metalic și a refăcut-o pe schelet de lemn, precum și zidiri cu BCA, cofrare placă), fără a deține autorizație de construire. S-a dispus sistarea lucrărilor de construire și intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire (dacă condițiile urbanistice permit), în caz contrar dezafectarea lucrărilor efectuate;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au aplicat măsurile legale față o persoană, conform Legii nr. 50/1991, stabilind o amendă în valoare de 15.000 lei, întrucât a executat lucrări de construire, (la mai multe clădiri) fără a deține autorizație de construire. S-a dispus sistarea lucrărilor de construire și intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire (dacă condițiile urbanistice permit), în caz contrar dezafectarea lucrărilor efectuate.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai eficientă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

 

 

Informatii de interes

08.08.2023 – Buletin informativ

Conducere

Buletin informativ din data de 22.02.2021

PC DATA PC DATA

BULETIN INFORMATIV din data de 17.11.2022

PC DATA PC DATA
Sari la conținut