Buletin informativ

Buletin informativ din data de 12.05.2022

În perioada 09-11 mai a.c., polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 101 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 534 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 292 procese-verbale și au depistat două fapte de natură penală. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 62.055 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 56 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 au aplicat măsurile legale unei femei, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 500 lei, întrucât la solicitarea îndreptățită a polițiștilor locali de a se legitima, aceasta a refuzat să ofere informații pentru stabilirea identității sale;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 200 lei, întrucât a fost depistat în Galeriile Comerciale de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce consuma băuturi alcoolice;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unei femei, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 lei, întrucât în timp ce se deplasa cu autovehiculul proprietate personală prin zona Piața Eminescu a adresat cuvinte și expresii jignitoare la adresa Poliției Locale .

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 107 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 725 lei și 3 puncte penalizare, întrucât a staționat neregulamentar cu autovehiculul în stația mijloacelor de transport în comun amenajată în zona Țesătura.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat  114 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale proprietarului unui autovehicul, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 2.000 lei, întrucât l-a abandonat pe pe str. Romană;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale unei vânzătoare, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 300 lei, întrucât a expus mărfuri alimentare în afara spațiului autorizat;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 1.000 lei, întrucât a parcat autoturismul pe trotuarul aferent str. Strămoșilor .

          La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 15 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au aplicat măsurile legale față o persoană, conform Legii nr. 50/1991, stabilind o amendă în valoare de 1.000 lei, întrucât a executat lucrări de construire, (montat borduri și pavele) fără a deține autorizație în acest sens. S-a dispus sistarea lucrărilor de construire și intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire (dacă condițiile urbanistice permit), în caz contrar dezafectarea lucrărilor efectuate.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai eficientă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

Informatii de interes

BULETIN INFORMATIV din data de 20.04.2023

Conducere

Buletin informativ din data de 10.02.2023

Conducere

Buletin informativ din data de 26.10.2020

PC DATA PC DATA
Sari la conținut