Buletin informativ

Buletin informativ din data de 16.05.2022

În perioada 12-15 mai a.c., polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 111 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 576 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 245 procese-verbale și au depistat două fapte de natură penală. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 70.360 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 72 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 400 lei, întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor și a lăsat în libertate un câine de talie mare (care prezenta pericol pentru siguranța altor persoane);
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 200 lei, întrucât a fost depistat în timp ce își satisfăcea necesitățile fiziologice;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 200 lei, întrucât a tulburat liniștea locatarilor unui bloc prin strigăte, larmă și muzică la intensitate mare.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 79 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 725 lei și 3 puncte penalizare, întrucât a staționat neregulamentar cu autovehiculul pe blocând calea de acces spre o rampă de aprovizionare agent comercial.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat  76 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale conducătorului unui autovehicul, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 900 lei, întrucât a pătruns și staționat pe spațiul verde aferent bulevardului Țuțora ;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 au aplicat măsurile legale u ei femei, conform H.C.L. Iași nr. 552/2018, stabilind o amendă în valoare de 200 lei, întrucât a abandonat pe domeniul public diverse peturi și deșeuri din hârtie.

          La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 18 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au aplicat măsurile legale față o persoană, conform Legii nr. 50/1991, stabilind o amendă în valoare de 1.000 lei, întrucât a executat lucrări de construire, (anexe gospodărești) fără a deține autorizație de construire. S-a dispus sistarea lucrărilor de construire și intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire (dacă condițiile urbanistice permit), în caz contrar dezafectarea lucrărilor efectuate.
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform Legii nr. 448/2006, stabilind o amendă în valoare de 2.000 lei, întrucât a parcat auto pe un loc destinat în exclusivitate persoanelor cu dizabilități amenajat lângă Piața Alexandru cel Bun.

 

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai eficientă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 27 martie 2023

Conducere

Buletin informativ din data de 11 aprilie 2023

Conducere

Buletin informativ din data de 02.11.2021

PC DATA PC DATA
Sari la conținut