Buletin informativ

Buletin informativ din data de 17.03.2022

În data de 16 martie a.c., polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

În perioada 01 martie – 14 aprilie a.c., în municipiul Iași se desfășoară Campania Curățenia de Primăvară 2022.

Poliția Locală Iași sprijină această activitate întreprinsă de S.C. Salubris S.A. Iași:

–          cu activități de tip informativ, respectiv aplicarea de fly-ere informaționale pe parbrizele autovehiculelor staționate sau la scările imobilelor din zonele salubrizate;

–          cu activități de sprijinire pentru eliberarea zonelor (prin mutarea autovehiculelor care îngreunează activitatea de salubrizare);

–          cu activități de aplicare a măsurilor legale în cazul celor care nu pun în aplicare atenționările din fly-erele informaționale.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 27 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 148 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 68 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 17.205 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 6 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

    • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 400 lei, întrucât a tulburat liniștea locatarilor unui bloc de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt prin utilizarea unui aparat ce emitea sunete la intensitate ridicată, iar la interpelarea acestuia de către polițiștii locali a proferat injurii și expresii jignitoare;
    • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 43 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R).

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 17 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

    • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale față de conducătoarea unui autovehicul, conform H.C.L. Iași nr. 315/2019, stabilind o amendă în valoare de 1.500 lei, întrucât a ocupat fără drept un loc de parcare destinat exclusiv autovehiculelor electrice amenajat pe str. Vasile Conta, marcat vizibil;
    • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale față de un conducător auto, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 1.000 lei, întrucât a pătruns și staționat pe trotuarul str. Amurgului, obligând pietonii să circule pe partea carosabilă.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 2 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

    • polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 au aplicat măsurile legale față de administratorul unei societăți comerciale (cu punct de lucru la intersecția bulevardului Tudor Vladimirescu cu str. Eternitate), conform O.G. nr. 99/2000, stabilind o amendă în valoare de 200 lei, întrucât comercializa flori naturale fără a deține autorizație emisă de autoritatea locală.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 12.05.2020

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 04.11.2020

PC DATA PC DATA

Buletin informativ 21 martie 2023

Conducere
Sari la conținut