Buletin informativ

Buletin informativ din data de 18.03.2022

În data de 17 martie a.c., polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

În perioada 01 martie – 14 aprilie a.c., în municipiul Iași se desfășoară Campania Curățenia de Primăvară 2022.

Poliția Locală Iași sprijină această activitate întreprinsă de S.C. Salubris S.A. Iași:

–          cu activități de tip informativ, respectiv aplicarea de fly-ere informaționale pe parbrizele autovehiculelor staționate sau la scările imobilelor din zonele salubrizate;

–          cu activități de sprijinire pentru eliberarea zonelor (prin mutarea autovehiculelor care îngreunează activitatea de salubrizare);

–          cu activități de aplicare a măsurilor legale în cazul celor care nu pun în aplicare atenționările din fly-erele informaționale.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 37 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 131 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 45 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 7.895 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 11 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

    • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale față de doi bărbați, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 400 lei/persoană, întrucât au provocat scandal și au proferat injurii și expresii jignitoare la adresa echipajului de control C.T.P., când le-au fost solicitate legitimațiile/biletele de călătorie;
    • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat în pasajul Sfânta Vineri în timp ce consuma băuturi alcoolice.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 16 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm:

    • polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 290 lei și 2 puncte penalizare, întrucât a oprit neregulamentar în stația mijloacelor de transport în comun;
    • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 725 lei și 3 puncte penalizare, întrucât a staționat neregulamentar pe trotuar, obligând pietonii să circule pe carosabil.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 10 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

    • polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 au aplicat măsurile legale unui de un bărbat, conform H.C.L. Iași nr. 338/2006, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat în timp ce folosea echipamentele de joacă amenajate într-un parc de joacă pentru copii, depășind limita de vârstă inscripționată pe panoul informativ amplasat la intrarea în parc.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 8 procese-verbale de constatare a contravenției.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 01.02.2022

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 30.03.2021

PC DATA PC DATA

Buletin informativ 01.08.2022

PC DATA PC DATA
Sari la conținut