Buletin informativ

Buletin informativ din data de 25.01.2022

În perioada 21-24.01.2022, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 74 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 399 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 130 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 26.615 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 25 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 700 lei, unui bărbat care adresa injurii și expresii jignitoare la adresa oficialităților municipiului Iași;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, unui bărbat care a fost depistat în timp ce apela la mila trecătorilor (în zona Pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt) ;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, unui bărbat care a fost depistat în consumând băuturi alcoolice în zonă publică (bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt);
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 300 lei, unui bărbat care a fost depistat la intersecția str. 14 Decembrie 1989 cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în timp ce consuma băuturi alcoolice și profera injurii și amenințări la adresa trecătorilor.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 39 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002, aplicând o amendă în valoare de 725 lei și 3 puncte penalizare, întrucât staționat voluntar și neregulamentar la mai puțin de 25 metri de intersecția str. Sf. Andrei cu str. Palat (parțial pe trotuar – parțial pe carosabil), blocând în totalitate circulația pietonilor.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 47 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr. 315/2019, unui conducător auto care a parcat autovehiculul proprietate personală pe un loc marcat și semnalizat corespunzător, amplasat pe str. Sf. Lazăr, destinat autoturismelor complet electrice. Cuantumul amenzii este în valoare de 1.500 lei;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, unei conducătoare auto care a parcat autovehiculul proprietate personală pe trotuarul Al. Mușatini, obligând pietonii să circule pe partea carosabilă  Cuantumul amenzii este în valoare de 1.000 lei;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr. 315/2019, unui conducător auto care a parcat autovehiculul proprietate personală pe un loc marcat și semnalizat corespunzător, amplasat pe str. Cuza-Vodă nr. 1, destinat autoturismelor complet electrice.  Cuantumul amenzii este în valoare de 1.500 lei;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 6 au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr. 552/2018, unui bărbat care a fost depistat în timp ce depozita deșeuri în alte locuri decât cele amenajate. Cuantumul amenzii este în valoare de 100 lei.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit un număr de 19 procese-verbale de constatare a contravenției.

 Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 22.06.2022

PC DATA PC DATA

BULETIN INFORMATIV din data de 30.08.2022

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 14.05.2021

PC DATA PC DATA
Sari la conținut