Buletin informativ

Buletin informativ din data de 27.10.2021

              În ziua de 26.10.2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

               Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

               Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au fost dirijați la 34 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

                În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 166 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 66 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 14.935 lei.

               Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 10 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  •  polițiștii locali din cadrul Serviciului Poliție Locală Călare au aplicat măsurile legale în cazul unui bărbat care a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce apela la mila trecătorilor. Cuantumul amenzii este de 200 lei, conform Legii nr. 61/1991;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale în cazul unui bărbat care a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce adresa injurii și expresii jignitoare cetățenilor aflați în trecere. Cuantumul amenzii este de 200 lei, conform Legii nr. 61/1991
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 6 Ordine Publică au aplicat măsurile legale în cazul unui bărbat care a tulburat liniștea locuitorilor de pe Calea Galata, prin strigăte și larmă. Cuantumul amenzii este de 200 lei, conform Legii nr. 61/1991.

              Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 22 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002.

              Exemplificăm în acest sens sancțiunea aplicată de polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației unui conducător, conform O.U.G. nr. 195/2002 (290 lei și 2 puncte penalizare), întrucât a staționat neregulamentar în stația de taxi amplasată pe str. Sf. Lazăr.

                  În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat un număr de 25 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, în acest sens exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 Ordine Publică au aplicat o sancțiune în valoare de 2.000 lei, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, unei persoane care a depozitat deșeuri pe domeniul public.
  • polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au aplicat o sancțiune în valoare de 2.500 lei, conform H.C.L. Iași nr. 321/2017, unei societăți comerciale care efectua lucrări de demolare (nu a luat măsura umectării suprafeței de lucru), fără a respecta planul de reducere a poluării asumat.

                 În contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-COV-2, polițiștii locali au aplicat o sancțiune, conform Legii nr. 55/2020.

 Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

Informatii de interes

BULETIN INFORMATIV din data de 15.09.2022

PC DATA PC DATA

BULETIN INFORMATIV DIN 19.11.2019

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 28.05.2021

PC DATA PC DATA
Sari la conținut