Buletin informativ

Buletin informativ din data de 06.06.2022

În perioada 03-05 iunie a.c., polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la  80 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 402 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 158 procese-verbale și au depistat două fapte de natură penală. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind 32.275 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 62 sancțiuni (Legea nr. 61/1991) dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 500 lei, întrucât a tulburat liniștea locatarilor unui bloc prin difuzarea de muzică la intensitate mare;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr.61/1991. stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat pe bulevardul Dimitrie Cantemir în timp ce consuma băuturi alcoolice .

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor  rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 30 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unei conducătoare auto, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 725 lei și 3 puncte penalizare, întrucât a staționat neregulamentar pe str. Cuza-Vodă, în proximitatea liniei de tramvai, blocând circulația acestora.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat  52 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 6 au aplicat măsurile legale unei femei, conform H.C.L. Iași nr. 552/2018, stabilind o sancțiune contravențională în valoare de 100 lei, întrucât a depozitat pe domeniul public mai multe deșeuri menajere;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform H.C.L. Iași nr. 315/2019, stabilind o amendă în valoare de 1.500 lei, întrucât a staționat neregulamentar cu autovehiculul proprietate personală pe un loc destinat exclusiv autovehiculelor complet electrice.

            La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 14 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 349/2002 și Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 800 lei, întrucât a fost depistat în incinta Parcului de joacă pentru copii amenajat pe str. Costache Negri în timp ce fuma o țigară cu tutun (nerespectând prevederile legale privind consumul de tutun), iar la solicitarea îndreptățită a organelor de ordine de a se legitima sau oferi indicii pentru stabilirea identității sale, persoana în cauză a proferat injurii și expresii jignitoare la adresa agenților.

 Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai eficientă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 02.03.2021

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 12.01.2021

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 14.10.2021

PC DATA PC DATA
Sari la conținut