Buletin informativ

Buletin informativ din data de 09.03.2022

În ziua de 08.03.2022, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

În perioada 01 martie – 14 aprilie a.c., în municipiul Iași se desfășoară Campania Curățenia de Primăvară 2022.

Poliția Locală Iași sprijină această activitate întreprinsă de S.C. Salubris S.A. Iași:

–          cu activități de tip informativ, respectiv aplicarea de fly-ere informaționale pe parbrizele autovehiculelor staționate sau la scările imobilelor din zonele salubrizate;

–          cu activități de sprijinire pentru eliberarea zonelor (prin mutarea autovehiculelor care îngreunează activitatea de salubrizare);

–          cu activități de aplicare a măsurilor legale în cazul celor care nu pun în aplicare atenționările din fly-erele informaționale.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 34 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 183 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 87 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 16.785 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 16 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 2 au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat consumând băuturi alcoolice în zonă publică;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 200 lei, întrucât provocat și participat la scandal.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 25 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale față de un conducător auto care a circulat cu autovehiculul pe banda destinată mijloacelor de transport în comun (pe un sector de drum cu acces interzis). Sancțiunea a fost aplicată conform O.U.G. nr. 195/2002 (R). Cuantumul amenzii: 435 lei și 2 puncte penalizare;

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 36 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale față de administratorul unei societăți comerciale, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 500 lei, întrucât a expus marfă în afara perimetrului autorizat de Primăria Municipiului Iași;
  • polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au aplicat măsurile legale față de un conducător auto, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 2.000 lei, întrucât depozitat voluntar și neautorizat pe spațiul verde mai multe deșeuri provenite din lucrări de construcție.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit un proces-verbal de constatare a contravenție, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism. Afișaj Stradal au aplicat măsurile legale unei persoană, conform Legii nr. 50/1991, stabilind o amendă în valoare de 1.500 lei, întrucât a executat lucrări de construire/reconstruire locuință, fără a deține autorizație de construire. S-a dispus sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire dacă condițiile urbanistice permit, în caz contrar aducerea imobilului la starea inițială.

 

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

Informatii de interes

25 martie 2024 – Buletin informativ

Conducere

Buletin informativ din data de 18.05.2022

PC DATA PC DATA

BULETIN INFORMATIV DIN 06.01.2020

PC DATA PC DATA
Sari la conținut