Buletin informativ

Buletin informativ din data de 04.04.2022

În perioada 25.03.2022 – 03.04.2022, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

În perioada 01 martie – 14 aprilie a.c., în municipiul Iași se desfășoară Campania Curățenia de Primăvară 2022.

Poliția Locală Iași sprijină această activitate întreprinsă de S.C. Salubris S.A. Iași:

–          cu activități de tip informativ, respectiv aplicarea de fly-ere informaționale pe parbrizele autovehiculelor staționate sau la scările imobilelor din zonele salubrizate;

–          cu activități de sprijinire pentru eliberarea zonelor (prin mutarea autovehiculelor care îngreunează activitatea de salubrizare);

–          cu activități de aplicare a măsurilor legale în cazul celor care nu pun în aplicare atenționările din fly-erele informaționale.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 294 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 1.212 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 512 procese-verbale și au depistat două fapte de natură penală. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 88.785 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 110 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o sancțiune în valoare de 300 lei, întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce consuma băuturi alcoolice, iar cu ocazia legitimării a tulburat liniștea locuitorilor din zonă prin strigăte și larmă;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 au aplicat măsurile legale față de un bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, întrucât a fost depistat în Piața Nicolina în timp ce consuma băuturi alcoolice;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 600 lei, întrucât a fost depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în timp ce consuma băuturi alcoolice, iar la solicitarea îndreptățită a patrulei de poliție locală a refuzat să ofere informații pentru stabilirea identității sale.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 185 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 (R), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform O.U.G. nr. 195/2002, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 725 lei și 3 puncte penalizare, întrucât a staționat neregulamentar, blocând calea de acces spre un supermarket.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 180 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 1.000 lei, întrucât a pătruns în incinta Fabricii de Țigarete Iași și a incinerat mai multe cabluri electrice și deșeuri, fapt ce a condus la intervenția echipelor specializate din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Iași;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale unui bărbat, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 500 lei, întrucât a fost depistat în fața Căminului Cantemir în timp ce consuma semințe de floarea soarelui;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unui conducător auto, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, stabilind o amendă în valoare de 1.000 lei, întrucât a pătruns și staționat pe trotuarul aferent str. Lascăr Catargi, în fața Restaurantului Oscar;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale față de o persoană, conform H.C.L. Iași nr. 338/2006, stabilind o amendă în valoare de 200 lei, întrucât a fost depistată consumând băuturi alcoolice în parcul de joacă pentru copii amenajat pe Aleea Rozelor.

          La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit 37 procese-verbale de constatare a contravenției.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 04.03.2022

PC DATA PC DATA

BILANȚUL POLIȚIEI LOCALE IAȘI – 2019

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 29 martie 2023

Conducere
Sari la conținut