Buletin informativ

Buletin informativ din data de 12.01.2022

În ziua de 11.01.2022, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun și zona piețelor agroalimentare.

Pe lângă activitățile de asigurare a ordinii și siguranței publice, polițiștii locali au intervenit la 19 sesizări primite de la cetățenii municipiului (tulburarea ordinii și liniștii publice, blocare locuri de parcare închiriate, staționări neregulamentare, animale lăsate în libertate, incinerare deșeuri ș.a.), servicii subordonate Primăriei Municipiului Iași (mutare autovehicule care îngreunează lucrări tehnico-edilitare) și prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 135 persoane, iar pentru încălcarea legislației au întocmit 51 procese-verbale. Sancțiunile au fost aplicate gradual, în funcție de gravitatea faptei, cuantumul acestora fiind de 11.480 lei.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-au aplicat un număr de 4 sancțiuni (Legea nr. 61/1991), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 100 lei, unei femei care a fost depistată pe bulevardul Poitiers în timp ce apela la mila publicului;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 6 au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 200 lei, unui bărbat care profera injurii și expresii jignitoare la adresa trecătorilor;
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, stabilind o amendă în valoare de 200 lei, unui bărbat ( cazat temporat în adăpostul de noapte amenajat în clădirea „Baia Publică”) care profera injurii și expresii jignitoare la adresa personalului de la Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.  Pe linie rutieră au fost întocmite un număr de 20 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002), dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 au aplicat măsurile legale unui conducător auto, sancționându-l cu suma de 580 lei și 3 puncte penalizare, întrucât a staționat voluntar cu autovehiculul proprietate personală la intersecția str. Grădinari cu str. Vasile Lupu, obstrucționând traficul rutier;.
  • polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au aplicat măsurile legale unei conducătoare auto, sancționând-o cu suma de 580 lei și 3 puncte penalizare, întrucât a staționat voluntar cu autovehiculul proprietate personală pe o trecere de pietoni, marcată și semnalizată corespunzător.

În scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pe timpul patrulării, polițiștii locali au mai aplicat 25 sancțiuni prevăzute de hotărârile adoptate de Consiliul Local al Municipiului Iași, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 1 au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, unui conducător auto care a staționat cu autovehiculul proprietate personală pe trotuarul aferent Al. Mușatini. Cuantumul amenzii este în valoare de 900 lei.

La alte acte normative avute în competență, polițiștii locali au întocmit un număr de 2 procese-verbale de constatare a contravenției, dintre care exemplificăm:

  • polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 55/2020, unui bărbat care a refuzat să poarte masca de protecție pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2, deși a fost atenționat (în acest sens) de mai multe ori de polițiștii locali care asigurau ordinea și siguranța publică în zona Pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt. Cuantumul amenzii este în valoare de 500 lei.

Poliția Locală Iași se implică permanent în soluționarea problemelor semnalate de cetățenii comunității, iar pentru o mai utilă colaborare, vă facem cunoscute numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale Iași, respectiv 0232/232.099 și 0232/234.047,

disponibile 24/24 ore.

 

Informatii de interes

Buletin informativ din data de 11.01.2021

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 26.10.2020

PC DATA PC DATA

Buletin informativ din data de 10.01.2022

PC DATA PC DATA
Sari la conținut